Cluj-Napoca este orașul reședință pentru județul Cluj și este menționat în diferite situații și drept capitala regiunii Transilvania. Numele este unul compus și este o combinație a două așezări istorice de pe teritoriul actualului oraș, Napuca – o așezare dacică distrusă de colonizarea romanilor și Castrum Clus, un nume provenit din latină care înseamnă cetate închisă și care face referire la dealurile ce înconjoară Clujul. Împreunarea celor două denumiri a fost făcută de Nicolae Ceaușescu în 1974. Acesta a motivat schimbarea numelui drept mărturie a străvechii așezări. Maghiarii îl numesc Kolozsvár, iar nemții îi spun Klausenburg.

Istoric

Istoria Clujului datează din vremurile traco-getice, respectiv anii 107-108.  Deși denumirea orașului a fost într-o continuă schimbare de atunci, așezarea a continuat să se dezvolte, devenind colonie în timpul împăratului roman Marcus Aurelius. În Evul mediu a devenit oraș regal (liber să aibă administrație proprie și drept de activitate comercială) sub ordinul regelui Carol Robert de Anjou. A fost protejat și dezvoltat și sub conducerea regelui maghiar Mathias Rex, care a insistat pe finalizarea sau construirea mai multor monumente istorice din oraș printre care biserica Sf. Mihail, Bastionul Croitorilor sau Biserica Franciscană. Aceste evenimente istorice, printre altele, au dus la o puternică dezvoltare economică și spirituală a Clujului de astăzi.

Cultură

Clujul este un oraș ce îmbină armonios diferite culturi și religii. Aici locuiesc minorități precum maghiari, nemți și alte etnii.

Atrage atenția printr-un aport important de cultură, având instituții precum Teatrul Național, care găzduiește și Opera Națională Română (prima de acest fel din România), sau Opera Maghiară și Teatrul Maghiar de Stat.

Există multiple centre culturale în oraș, axate pe cultura unei anumite țări (Centrul Cultural Japonez, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Italian, British Council etc.).

Pe lângă asta, Cluj-Napoca este înfrățit cu 18 orașe din întreaga lume printre care se numără și Rotherham – Marea Britanie, Dijon și Nantes – Franța, Columbia – Statele Unite ale Americii, Köln – Germania, Viterbo și Parma – Italia și São Paulo – Brazilia.

Educație

Fiind un oraș universitar, tineri din întreaga Românie vin în fiecare an la Cluj pentru a acumula cunoștințe și a se forma profesional. La Cluj funcționează câteva dintre cele mai prestigioase universități din România precum Universitatea Babeș-Bolyai (care este și cea mai mare universitate din țară), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” sau Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Datorită prestigiului său ca și centru universitar, în Cluj funcționează și o serie de spitale universitare, cu personal bine pregătit pentru situații de urgență.

Sport

Cluj-Napoca are două echipe principale de fotbal, CFR Cluj și Universitatea „U” Cluj. Echipa feroviarilor este cunoscută la nivel european după o serie de succese și egalări în timpul unor competiții importante de fotbal.

Inaugurată recent, la finalul anului 2014, Sala Polivalentă de la Cluj găzduiește, pentru iubitorii de sport, diferite competiții de baschet, volei sau handbal. Pe lângă evenimentele sportive aici se organizează și concerte sau târguri și expoziții de mare amploare.

O altă opțiune sportivă este Complexul de Natație „Universitas” amplasat în Parcul Sportiv „Iuliu Hatieganu”. Acesta are ca scop principal activitatea didactică, fiind locul unde își desfășoară zilnic orele de natație studenții Facultății de Educație Fizică și Sport, dar este destinat și înotului recreațional sau orelor de natație pentru copii și adulți.

Viață de noapte

Oraș cosmopolit, Clujul nu doarme foarte mult nici noaptea. Vizitatorii se pot bucura de o viață nocturnă bogată în alternative. De la cluburi de dans la pub-uri cu concerte live și atmosferă prietenoasă, există câte un loc perfect pentru toți.

În prezent, Cluj-Napoca este numit Capitala Culturală a Tineretului pentru anul 2015 și se pregătește pentru a participa la competiția pentru Capitala Culturală Europeană pentru anul 2020.

Mai multe informatii despre Cluj Napoca si imprejurimile sale se pot gasi aici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *