De cele mai multe ori, atunci când călătorești, fie în scopul afacerilor, fie în vacanță, optezi pentru hotel în funcție de tipul de cameră pe care îl dorești și în funcție de prețul acesteia. Iar majoritatea hotelurilor mari au la parterul acestora un bar și/sau un restaurant care să deservească oaspeții hotelului. Și de ce nu? E foarte convenabil ca atunci când stai într-un hotel să nu fii nevoit să faci eforturi prea mari pentru a avea acces la masă și un loc de relaxare. Și totuși, doresc să îți ofer câteva motive pentru care să alegi să te cazezi undeva unde NU există un astfel de restaurant.
Restaurantul poate fi o sursă de zgomot
Un bar sau un restaurant la parterul hotelului poate fi o sursă de zgomot, iar dacă tu vii într-o călătorie de afaceri, cu siguranță ai nevoie de liniște pentru a putea munci sau pentru a te odihni între ședințe și conferințe. Dacă ai rezervat o cameră la etajele mai joase ale hotelului, există riscul să fii deranjat de zgomotul făcut de oaspeții restaurantului, care nu sunt neapărat doar oaspeți ai hotelului. În plus, unele restaurante acceptă să închirieze spațiul pentru diferite evenimente uneori, iar atunci nu vei putea beneficia de serviciile restaurantului și tot vei avea parte de zgomot.
Un loc mai mic, oameni mai puțini
De obicei, unitățile de cazare care nu au un restaurant sunt pensiunile și vilele. Acestea sunt, totodată, unități de cazare cu o capacitate mai mică decât un hotel. Asta e bine, pentru că mai puțini oaspeți înseamnă o atenție sporită din partea personalului, direcționată în direcția oaspeților pe care îi au. Astfel, pentru că nu se ocupă de prea multe persoane în același timp, angajații pensiunii îți pot oferi ajutor atunci când ai nevoie de el, mult mai rapid decât la hotel.
Poți explora cultura gastronomică a orașului
Aici ai două variante. Atunci când călătorești în străinătate, poți să guști și să savurezi mâncarea tradițională din acea țară. Atunci când călătorești în interiorul țării, chiar dacă baza gastronomică este aceeași, diferențe vizibile între rețete există. Astfel, dacă ajungi la Cluj-Napoca din Iași, București sau Constanţa (sau orice alt oraș îndepărtat), nu vei vrea să mănânci aceleași preparate pe care le consumi tot timpul acasă. Dacă te cazezi la o pensiune 4 stele Cluj, poți opta între a încerca un restaurant cu un specific care nu se găsește la tine în oraș, sau poți merge undeva unde se prepară mâncarea care poartă numele orașului, varza a la Cluj – cu siguranță nicăieri nu e mai delicioasă decât în orașul de origine!
Ține minte că, până și atunci când călătorești în interes de serviciu, atunci când duci lipsă de timp, este chiar recomandat să descoperi puțin din cultura orașului în care te afli, să profiți de faptul că ești acolo și să încerci ceva nou, iar asta nu se întâmplă coborând doar în holul hotelului, la restaurantul din incintă.